Коледа и магията на празника при нас

 

Коледа и магията на празника при нас

Най-големият зимен християнски празник Коледа слива в едно природата и религията. Бъдни вечер и Коледа ( 24 и 25 декември) почти съвпадат с най- късия ден в годината – 21 декември, затова народът вярва, че след тези празници се ражда ,,младото слънце”(денят започва да расте). На 24 срещу 25 декември е и рождението на Исус Христос – Рождество Христово. Така в народните представи раждането на ,,младото слънце” и раждането на ,,млада Бога” се сливат в празника и в изпълнението на общи за природата и за религията ритуали.
Нощта на 24 срещу 25 декември е първият етап на празнуването на Коледа – тя се нарича Бъдни вечер.
Ритуалната вечеря на Бъдни вечер се състои само от постни ястия, които са нечетен брой ( седем или девет) и изразяват желанието на земеделеца за плодородие и изобилие. Особено значение сред тях има краваят боговица – хляб посветен на Бога, а дебелият пън, който гори в огнището, наричан бъдник ( от Бъдни вечер) символизира раждането на слънцето и на Христос.
На Коледа се изпълнява и ритуалът коледуване. Групи от млади мъже и момчета, обикалят къщите, пеят коледни народни песни и изричат благословии за семейството.

Магията на Коледа докосна сърцето и душата на учениците от начален и прогимназиален етап.
Включиха се с огромно желание в тържеството, посветено на добротата и щедростта.
С много енергия и радостен пламък в очите, под ръководството на г-жа Гергана Христова – рецитираха, танцуваха, пяха, пресъздадоха коледен обичай. Впечатляващо бе и изпълнението на коледарите, които отправиха молитва и благослов за здраве и щастливи дни; наричания за богата реколта, за късмет и добро. Раздадени бяха и награди на изявили се ученици в предколедното състезание по Дартс .